Sjamanisme endelig en godkjent religion

Ja i dag er det grunn til å feire her på Hekseliv 😉 Enda et skritt videre på veien til å få retta opp alle feilene som den kristne stat og kirke har gjort mot den norske urbefolkning. I mange år har sjamanisme vært synonymt med trolldom, det har blitt straffet med bål og bøter. Men nå begynner vi endelig å komme oss ut av den mørke tidsalder her nord også.

Det mangler fortsatt litt for at alt skal kunne skje i de rette former selvsagt. For de oppgavene som gjerne gjør at mennesker klamrer seg til den kristne kirken, de er det ennå ikke mulig å få gjort i denne «nye» religionen. Sånt som bryllup, dåp og begravelse. Men Lone Ebeltoft er heldigvis optimistisk om dette 🙂

Hun setter også fokus på noe jeg som heks er veldig opptatt: – Det handler om å forstå og respektere naturen. Dette sitter dypt i alle mennesker, og er ikke på noen måter mystisk. Sjamanisme er en verdensreligion hvor vi her oppe i nord er opptatt av å bevare den samiske og norrøne (arktiske) tradisjonen. Sitat hentet fra Nordlys

Sjamanisme er på ingen måte en ny oppfinnelse, sannsynligvis er det verdens eldste religion, så at vi omsider har fått den godkjent her til lands, ja det må absolutt sies å være på tide.

Wikipedia har litt om det og sakset derfra:
Sjamanisme er en verdensomspennende åndelig praksis. Arkeologer har funnet bevis for sjamaners virksomhet mer enn 30 000 år tilbake. (Steinaldertid). Sjamanisme har vært praktisert fra Grønland til Afrika, Asia, Amerika, Australia og førkristne Europa.

I vår tid har sjamanisme fått en oppblomstring i den alternative verden. Men den egentlige verdien i sjamanisme ligger i at den er (sannsynligvis) den eneste religion som virkelig setter fokus på naturen og respekten for den. I tillegg til at den er viktig som tradisjonsbærer for, ikke bare urfolk, men i all hovedsak de.

Lykke til Lone, en kjempeklem til deg 🙂

Bildet på forsiden er gjengitt med tillatelse fra FirstPeople.
Bildet i sort/hvit: Samisk sjaman med en runebomme. Kobberstikk ved G. von Loder i Firenze etter «levende tegninger» av presten og språkforskeren Knud Leem, 1767.

Lone Ebeltoft driver også butikken Alveskogen, med eget nordisk design, vel verdt en titt 😉


Kommentarer

Sjamanisme endelig en godkjent religion — 10 kommentarer

 1. Da kan jeg altså omsider ta fram «bommetromma» mi, og slå løs på den alt jeg klarer, uten å risikere arrestasjon for ordensforstyrrelse ❗ SUVERENT 😛

 2. Så var det tid for «heksejakt» igjen. 🙂

  Vanligvis legger jeg meg ikke ut i diskusjoner angående religion. Det er vel noe som sitter igjen fra «artistlivet» og tidligere ganske så mye kontakt med «sirkusfolk». Der er politikk og religion tabu og forbudt. Det er nok lurest også det, med så mange nasjonaliteter.

  Jeg er fullstendig enig med deg om at kirken og den «kristne stat» har gjort masse blundere. Og det gjøres stadig og daglig enda. Men et godt stykke fremover har det gått. Og her som så ofte ellers ligger nok feilen på det menneskelige (umenneskelige) planet. Tror jeg.

  Jeg har skrevet innlegg som omfatter mine tanker om «Statskirken», som for lengst nå burde blitt avskaffet. Det er jo ikke særlig betryggende når ateister blir satt til å styre noe så sentralt som kirken. Det blir som å sette en som ikke har førerkort til å kjøre bussen det. Eller noe i den duren. 🙂

  Mine tanker går vel på en gjensidig respekt og ikke enten eller. Hånd i hånd og side ved side burde gå greit. Om du forstår. 🙂 Det var det jeg rakk for denne gangen. Jeg må ta en liten utfordring som er gitt meg med å fylle plassen «under andre blogger fra meg». 🙂 God kveld og god natt. Så snubler vi vel over hverandre igjen ganske snart og med stor nysgjerrighet.

  • Jeg diskuterer heller sjelden fenomenet religion, ikke privat og ei heller ikke på nett. Men jeg har i flere år studert forskjellig, blant annet hvordan de forskjellige land har taklet problematikken med urfolk. Likeledes har urfolks tro, som i de fleste tilfeller er sjamanisme, fengslet meg kraftig. Og for ei heks så er sjamanisme veldig nært 😉

   At all religion burde kunne eksistert side om side, joda, det kan vi drømme om, men vi kommer aldri til å oppleve det i vår levetid. Det er gjort og gjøres fortsatt mye galt i religionens navn. Derfor må vi fortsatt ta kampen om religionsfrihet, for alle. Dette var så absolutt et skritt i riktig retning.

   Jeg skal ikke ta noen diskusjon på statskirkens væren eller ikke. Men kan vel si såpass som at den burde vært avskaffet. Det er for mange forskjellige retninger her i landet til at den har sin berittigelse lenger.
   Nå håper jeg mest på at sjamanisme og paganisme endelig kan få sin rettferdige behandling i blant annet utdanningssystemet vårt.

 3. Endelig.
  Mye i de «nyere» religionene er både menneskefiendtlige og naturfiendtlige.
  Godt at det endres.
  Det er vel mer i retning av panteisme, sjamanreligionen beveger seg?
  Ha en fin dag 🙂

  • Nja, det er nok trekk som kan passes inn i panteisme-begrepet, men i all hovedsak er nok sjamanisme en paganistisk religion. Mest fordi Gud som begrep ikke står særlig sterkt i sjamanismen.

   Men jeg har notert meg at hinduismen blir sortert inn under begge begrep, og da kan kanskje det samme gjøres med sjamanismen. Selv om gude-begrepet nok står sterkere i hinduismen.

   Men pytt, hovedsaken er at sjamanismen nå er godkjent 😉 Det var et veldig viktig skritt i riktig retning 😉

  • hihi, da tenker jeg nok at du har fått svar 😉
   Jeg jobber med nettsiden til sjamanforbundet nå, så Lone har jeg såvidt begynt å bli kjent med, en kvinne jeg absolutt har sans for 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge