Når teknologien svikter

 Vår avhengighet til alle nyvinninger som har kommet det siste århundre kjenner ingen grenser. Særlig de siste 20 åra har avhengigheten blitt så stor t hele samfunnet risikerer å gå i stå av små bagateller. Personlig avhengighet har mange pådratt seg til mobiltelefon – pc – internett – mp3 spillere – tv osv osv. Felles for alt er at det går på strøm.

Hver enkelt her til lands er i mer eller mindre grad en teknoman. Storsamfunnet ellers har enda større teknomani. Særlig i tettbygde samfunn og byer. En svikt i strømforsyningen eller telenettet så ramler det sammen som et korthus. Kraftig snøfall – ekstreme vindforhold – for mye sol – tja, det meste værgudene kan hive over oss kan sørge for at mye bryter sammen. Trafikk kaos er gjerne første symptom. Enten det er på tog (solslyng) eller snø, veiene, flytrafikk. Samferdsel er et ømtålig område. Og det rammes ofte.

Faller strømnettet sammen er det nærmest unntakstilstand. Både for private og det offentlige. Vi er blitt et samfunn som forventer at alt skal fungere. Når så teknologien svikter blir det ramaskrik om at myndighetene ikke har beredskap. Heldigvis har de mest kritiske funksjoner i dette samfunnet gode rutiner og systemer for å klare kortere strømbrudd, som sykehus/sykehjem. Politi og brannvesen har vel også de fleste steder en kriseplan for å takle slike problemer. Derimot vil det ikke ta lange tida uten strøm før banker – dagligvare – skoler – ja det meste i hverdagen faller sammen. Bankene er vi jo alle avhengige av. De færreste i dag bruker kontanter. Så uten mulighet til å trekke kortet i en terminal er all handel utelukket.

Dagligvarebransjen vil slite fort. Tenk på all den maten som ligger i kjøl/frys disken. Barnehager og skoler kan nok klare litt lenger, så lenge de ikke er avhengige av strøm for oppvarming da. Et strømbrudd på ei uke vil kort sagt være krise. Store problemer vil oppstå om det skulle vare lenger enn det. Tør du tenke på det? Jeg er sikker på at jeg bare så vidt har skrapet litt i overflaten på problemene.

Hvordan et slikt strømbrudd ville artet seg for private vil nok i stor grad avhenge av hvordan de har innrettet seg. Så, hvordan vil du klare deg uten strøm i en måned? Husk på at det er for sent den dagen problemet oppstår. Butikkene vil fort gå tom for løsningsvarer som aggregat – gassovner osv. Bensinstasjonene får ikke pumpa opp diesel eller bensin. Har du vannpumpe og brønn? Rent vann vil fort bli historie, renseanlegga trenger jo strøm. Lys og varme kan man jo også trenge i vårt kalde og mørke land…

Nå er det heldigvis små sjanser for at vi vil oppleve en slik krise. Men når jeg i fjorvinter hørte på nyhetene så har det hørtes ut som om det er like ille at strømmen er borte en dag eller to. det burde være enkelt å forsikre seg mot at et så kort brudd skal bli krise. Enkelte steder her i landet er mer utsatt enn andre. Der er det nok en fordel å være føre var. Ha et aggregat stående. Et par kanner friskt vann (husk å skifte det ut jevnlig). Stearinlys og batterier. Radio som går på batteri. En stor pose grovsalt, maten i fryseren kan nok klare seg en stund, men det kan også være en fordel å kunne salte den ned ved lengre varighet.

Det er så mange små ting som kan gjøres. Men som sagt, det er for seint når situasjonen er der. Alle kan selvsagt ikke ha aggregat stående. Det egner seg ikke i blokk for eksempel. Men hadde alle tenkt igjennom på forhånd så finnes det nok løsninger for alle steder. Dessverre så tenkes det sjelden sånn her i dette rike landet. Er nok mye vanligere å syte når noe går galt.

Snodig at vi faktisk ligger på topp i den teknologiske utviklingen. Sukk!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge