Froan – fakta om stedet jeg bor

Froan naturreservat og landskapsvernområde, et 400 km2 stort kystområde i Frøya kommune, Sør-Trøndelag, opprettet 1979. Sjøfuglreservat. Mesteparten av verneområdet er i sjøen, med strandsoner, holmer og skjær. Froan er et meget værhardt og spesielt kystdistrikt, med en rekke fuglearter (siland, ærfugl, krykkje, havørn) og flere plante- og dyrearter med tilknytning til strandsonen.

Froan, Froøyene, øygruppe ca. 30 km til havs vest for Fosenhalvøya, Frøya kommune, Sør-Trøndelag. Froan består av flere hundre øyer foruten en mengde holmer og skjær fra Gjæsingen i sør til Halten i nord, en strekning på ca. 40 km i nordøstlig retning, parallelt med kysten. Bare noen få øyer er bebodd; i alt 63 innb. (2001). Øyene er lave og myrlendte med noe dyrket jord og beite. Froan har et usedvanlig rikt fugleliv. Ute i de ytterste skjærene er en av de få yngleplassene for haverten, vår største selart. Fiske og fiskehandel. Hurtigbåt fra Trondheim og Frøya går til Gjæsingen, Sørburøy, Sauøy og Halten. Kystfyr på Halten. Froan kapell på Sauøy, langkirke i tre i jugendstil, bygd 1904.

Kilde snl.no

Navnet Froan kommer fra det norrøne fråde (froda) og er det noe det gjør her ute, særlig idag så er det fråde. Det blåser kraftig og havet er temmelig så urolig.

034

Men så har vi dager som gir oss herlige solnedganger, og da er det herlig å være her. Ikke for det, jeg elsker å trosse værgudene i storm også. Det gjør noe med et menneske å kjenne elementene mot kroppen 🙂

DSCN0368

Eller hva med når en kommer over sånne herlige krabater da 🙂
nordbuan 062


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

CommentLuv badge